Kunnen we delen?

Als we konden delen dan hebben we samen met minder zoveel meer. Dat is goed voor het klimaat en voor onze portemonnee.

Delen doen we al langer. We delen spullen en diensten. We delen ons leven op internet. We delen soms dezelfde ruimte op het werk, in de winkel, een klaslokaal. We delen informatie. We delen steeds meer. En zo delen we ook moeder aarde.

Als je iets uitleent dan wil je het graag in goede staat of beter terugzien. Moeder aarde hebben we met zijn allen in bruikleen van onze wie na ons komt, onze kinderen, kleinkinderen. We kunnen moeder aarde nooit bezitten. We zijn er gewoon een heel klein deeltje van. Laten jij een betere moeder aarde achter als je ze ooit moet terug geven? Ik ben op een zoektocht om het beter te doen, ga je met me mee?

Een deeleconomie zorgt ervoor dat we minder spullen nodig hebben. Heb je iets maar één keer of heel sporadisch nodig? Kijk dan of je het ergens kan lenen. Maar ook onderlinge diensten zijn een vorm van delen, gewoon elkaar helpen.

Heb je iets regelmatiger nodig? Ook dan kan delen nog altijd een uitkomst zijn. Denk maar aan een wasserette. Of wacht dacht je van een deelauto of carpooling? Het zal ervan afhangen waar het gunstige omslagpunt ligt van gebruiken tegenover bezitten.

Een mooi voorbeeld van delen zijn streamingdiensten die video en muziek delen via internet. Hierdoor worden er minder fysieke DVD’s en CD’s geproduceerd. Aan de andere kant heeft internet een niet te onderschatten impact op het milieu.

DVD’s en CD’s kun je ook samen met boeken lenen in de Bib. Dan hoef je de boeken niet altijd te kopen. Ik heb het zelf wel eens boeken die ik gekocht had doorgegeven, maar je kan ze ook doorgeven of delen via een boekenruilkastje Ik heb nog geen ervaring met een boekenruilkastje. Er is er ééntje in de buurt, ik heb gewoon nog wat drempelvrees.

Wist je dat er in ons kleine Belgenlandje heel wat platformen zijn op internet in de deeleconomie? De deeleconomie is een heuse economie geworden met veel potentieel. Er is zelfs een gunstige belastingregeling.

Klimaatkraker! Ontdek de lijst van erkende deeleconomie in België. Welk interessant platform heb je ontdekt dat je nog niet kende?

Delen een krachtig wapen in de strijd tegen de klimaatcrisis. Een sleutel naar een betere moeder aarde. Volgens Impact kan 1 deelauto 5 tot 15 auto’s vervangen. Dat zou betekenen dat we in België ongeveer 5 miljoen auto’s van de weg zouden kunnen halen als iedereen aan de gedeelde mobiliteit zou deelnemen. Volgens een andere studie kunnen we met nog veel minder en zelfs het openbaar vervoer uitschakelen :https://www.itf-oecd.org/sites/default/files/docs/shared-mobility-liveable-cities.pdf We hebben 5 miljoen auto’s teveel in België. Is dit een teken dat we meer waarde hechten aan bezit dan aan elkaar?

Over mobiliteit en auto’s komen nog Klimaatkrakers.

Als je mijn blog interessant of leuk vindt, dan zou ik het leuk vinden mocht je mijn blog willen delen. Wil je de volgende klimaatkrakers niet missen schrijf dan in op de mailing of volg dit blog.

3 gedachten over “Kunnen we delen?

    1. Veel kleintjes maken een ‘groten’. Van zodra er een draagvlak is kan het snel gaan. Wij kunnen zorgen voor een draagvlak. Of anders gezegd, als ’t in ’t kraam past kan alles. Ik ben begonnen met autodelen. Wat ga je delen dat je nog niet deelde?

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s