Kunnen we digitaliseren?

Op zich is digitalisering niet zo goed voor het milieu. Toch kan digitaliseren ons helpen in de strijd tegen de verdere opwarming van moeder aarde.

Ik bekijk het vanuit een werksituatie maar je kan het zeker ook toepassen voor je thuissituatie.

Toevallig ben ik al meer dan 25 jaar bezig met digitaliseren. Het begon eerder uit noodzaak. Door een hervorming hadden we ineens minder personeel. Toen ik mijn eerste database voorgesteld had, was de eerste vraag. Kunnen we dit afdrukken

Vooruit in de tijd naar 2014, het begin van digitaliseren van mijn huidige dienst bij de overheid. Intussen werken we steeds meer mobiel. Om volledig digitaal te gaan kwamen er andere vragen naar voren. ‘Kunnen we daarop schrijven’, ‘Platform onafhankelijk’, ‘Beperkingen van één scherm’, ‘Digitaal ondertekenen’

Het is een aanpassing omdat je anders moet gaan denken. Eens je de nieuwe flow te pakken hebt wil je niet meer terug naar een bureau vol papier.

Een voordeel van digitaliseren is dat je veel taken kan laten doen door de computer. Zoals klasseren en sorteren. Helpen herinneren. Je krijgt er als het ware een extra werknemer bij. Wil je hier meer details over? Laat het mij weten.

Digitaliseren is een keuzeverhaal. Of papieren documenten milieuvriendelijker zijn dan elektronische apparatuur om te digitaliseren maakt niet zoveel uit. Ze zijn beide absoluut geen milieuvriendelijke keuze. Je gebruikt ze dus allebei zo ecologisch mogelijk. Ik kan hier in een latere klimaatkraker verder op ingaan.

Heb je al een mobiel en een computer. Dan is de keuze eenvoudig. Je kan beter overstappen naar een volledige digitalisering. Ofwel zo weinig mogelijk papier gebruiken waar je reeds een digitaal alternatief voor hebt. En dat is bijna alles.

Is afdrukken echt onvermijdelijk? Zorg voor een ruimtevriendelijke bladschikking. Print zwart-wit op dubbelzijdig dun gerecycleerd papier.

Het minst milieuvriendelijke is elektronische apparatuur en papier naast elkaar gebruiken voor hetzelfde doel.

Bij digitaliseren denk je altijd van analoog naar digitaal. Ofwel, print niets meer uit en scan fysieke documenten in.
Klimaatkraker: Druk jij nog e-mails of om ze te gebruiken als klad? Zoek een alternatief om notities digitaal te schrijven op je e-mails.

Van belangrijke documenten neem je altijd back-ups. Zorg voor een systeem zoals je dat ook met fysieke documenten deed. Vergeet niet om af en toe op te ruimen. Ook digitaal kan het een rommeltje worden.

Digitale boeken kun je overal lezen. Op een tablet, een gsm, een computerscherm. Ik lees ze bij voorkeur op mijn e-reader. Dit toestel gebruikt weinig energie. Soms duurt het meer dan een maand dat ik ze eens moet opladen. Ik kan er notitie in maken. De lettergrootte aanpassen.

Het scherm werkt met een soort elektronische inkt. Het is een beetje zoals lezen uit een boek maar dan zonder dat je een fysieke boekenkast nodig hebt. Er passen zo’n 4000 boeken in dit kleine toestelletje ter grootte van een pocket. Dat krijg ik nooit allemaal gelezen.

Lees jij nog fysieke boeken?

Geef je zelf boeken uit? Is er dan ook e-boek versie? Of is je boek alleen nog maar digitaal beschikbaar?

Vond je mijn blog interessant of leuk? Wil je de volgende klimaatkrakers niet missen? Schrijf dan in op de mailing of volg dit blog. Mocht je mijn blog willen delen? Super! alvast bedankt en tot de volgende Klimaatkraker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s