Kunnen we dagelijks pendelen met een elektrische deelauto?

Zou het kunnen zijn dat het rijden in een elektrische deelauto niet veel duurder uitkomt dan te kiezen voor het bezit van een kleine benzineauto? Op termijn zelfs een redelijke besparing kan betekenen! Als we de elektrische auto’s met elkaar kunnen delen dan moeten er minder van geproduceerd worden. Dan wordt het misschien betaalbaar voor meer mensen, die het nu zwart inzien. Een zorg minder over die toekomstige elektrische auto aankoop!?? En we krijgen meer plaats voor andere leuke dingen in de gezonde buitenlucht.

Het moment dat we afscheid gaan moeten nemen van onze oude trouwe diesel komt (mss gelukkig voor al het leven op moeder aarde dat we aan het vernietigen zijn) steeds dichterbij. Met bijna 200.000 km op de teller rijdt ze echter nog perfect. Een nieuwe auto, zelfs een goede tweedehands, kost handenvol geld en een elektrische auto is niet echt goedkoper. Integendeel. Het is daarbij nog lang niet zeker dat er voldoende ruwe grondstoffen voorhanden zullen zijn om alle auto’s op fossiele brandstoffen te gaan vervangen door elektrische. We hebben het dan nog niet eens over de ingrepen op het milieu, het landschap en het humanitaire onrecht om de grondstoffen te kunnen winnen. We blijven dus voorlopig nog even flink uitstoten. Sorry moeder aarde.

Zelf doe ik bijna alles te voet of met de fiets. Het geeft mij een gevoel van vrijheid.

Een bedenking:

Onze auto wordt hoofdzakelijk gebruikt voor woon-werk Roeselare  – Diksmuide 50 km /dag door mijn echtgenote. Iets te ver om de fiets in te zetten. Het openbaar vervoer heeft helaas een slechte verbinding, er is maar één trein per uur en de uren passen niet met de werkuren. Ze zou elke dag twee uur verliezen met de trein en er is het onveiligheidsgevoel. Jammer want een jaarabonnement kost 1067 Euro of 107 Euro per maand. Met werkgeversbijdrage is dat slechts 370 Euro per jaar of 37 Euro per maand.

Verder gebruiken we de auto voor de boodschappen 1 keer per week. Dat zou met een bakfiets kunnen gebeuren. Of een deelauto.

Verder gaan we er ongeveer 1 keer per maand mee naar een verblijfspark en trekken we er een caravan mee, zo’n 1 à 2 weken per jaar. Voor deze laatste vinden we misschien een nog een andere oplossing.

Het is nog maar een idee.., wat als we zouden overstappen op een deelauto van bijvoorbeeld Coopstroom?

Kunnen we deze dan dagelijks gebruiken? Om te pendelen? Er staat maar één deelauto van Coopstroom in Rumbeke. Dat wordt misschien wat lastig qua beschikbaarheid van dat voertuig? Een tweede deelauto van Coopstroom is meer beschikbaar maar staat iets verder van onze woonplaats in Roeselare. Gezien het magere aantal deelauto’s in België, met uitzondering van enkele grotere steden, is het nog een geluk dat ze er al zijn in onze stad. Op veel plaatsen zijn er zelfs geen deelauto’s. Geen draagvlak voor? België is ver achter tegenover de buurlanden voor wat betreft deelauto’s.

De deelauto zou net zoals de oude diesel nu vertrekken rond 06u45 en is terug na 20u. +/- 5 dagen per week / werkschema = in de zorg dus met 1 op de 2 weekends en dagen in de week thuis. Voor de rest van de dag staat deze stil in Diksmuide. Mss kan ze voor korte ritten beschikbaar worden voor iemand anders in Diksmuide?

Een soort ‘secundaire’ vaste plaats? Voorlopig nog een totaal onbestaande optie. Het zou wel een bredere beschikbaarheid met minder auto’s kunnen openen. Misschien ook een groter publiek van pendelaars kunnen aanspreken. In combinatie met voorbehouden parkeerplaatsen voor deelauto’s bijvoorbeeld aan een station. Vooral als je na de trein nog wat verder moet, busverbindingen zijn meestal minder goed geregeld buiten de grote steden, dan zou het aangenaam kunnen zijn om een deelauto te kunnen vinden die dan op zijn ‘secundaire’ vaste plaats staat. Of je hebt gedurende de dag nog een auto nodig voor je werk. Dan is er en firmawagen minder nodig. Iemand anders kan dan jouw deelauto vinden die je achterliet aan je vertrekstation. Omdat het nogal complex kan worden wordt dit vooral een technologische uitdaging denk ik. Dit was een idee even terloops. Het is geen free floating maar iets dat daar tussenin ligt. Wat denk jij?

De afstand is dus ongeveer 50 km per dag.

Als ik het bereken volgens https://coopstroom.be/deelwagens/tarieven dan zou het gebruiken van een deelauto gunstiger kunnen uitkomen dan een eigen auto aanschaffen.

Uitgaande van 220 werkdagen:
Voor de tijd: 75 Euro / maand = 75 * 12 = 900 Euro
Voor de km:  (0.33 * 50 km) * 220  dagen = 3630 Euro
Is alles samen: 4530 Euro/ jaar of 377,5 Euro/ maand. Nog altijd een flink bedrag. 

Maar…

Als ik hier: https://www.adviesopmaat-milieucentraal.nl/duurzame_alternatieven_voor_auto

Een berekening laat uitvoeren lig ik voor hetzelfde gebruik van een eigen auto aan:

377 Euro/ maand voor een kleine tweedehands benzine en tot 606 Euro/ maand voor een grote elektrische auto.

Qua kosten is een deelauto niet of niet veel duurder dan een eigen auto voor pendelafstand van 25 km.

We moeten echter een zwaardere auto hebben voor de caravan. De zwaardere klasse elektrische auto’s waarmee dit mogelijk zou zijn kunnen we echt niet betalen. Onze kosten zullen dus nog hoger zijn. 733 Euro voor een middelgrote benzinewagen.

Er zijn nog andere factoren om rekening mee te houden.

De deelauto moet gepland worden met een risico van niet beschikbaar te zijn.

De deelauto staat op enkele km van de woonplaats. Er is een extra verplaatsing nodig met de fiets of te voet. Nog altijd beter dan het openbaar vervoer.

Voor de vakantie en het trekken van de caravan moet nog een andere oplossing gezocht worden. Het huren van een wagen met trekhaak ligt rond de 80 Euro per dag. Of we kunnen proberen een auto met trekhaak te vinden bij Dégage.

Voor 14 dagen is dat dan 14 * 80 = 1120 Euro. tellen we dat bij de 4530 Euro van Coopstroom dan is dat 5650 Euro / jaar of  470 Euro / maand.

Conclusie: in onze situatie zouden we 263 Euro per maand voordeel doen (733 – 470).

Ronden we naar beneden af naar 250 Euro / maand is dat op 8 jaar maar liefst 24.000 Euro dat we financieel kunnen uitsparen en dan hebben we het nog niet over de CO2 uitstoot gehad.

Het geen zorgen hebben van het bezit van een auto is een extra bonus.

Doordat we de auto delen moeten er minder auto’s gebouwd worden. Waardoor er meer openbare ruimte vrijkomt. Voor groen, voor speelruimte. Minder auto’s minder verkeer, meer veiligheid.

We zouden nog een stap verder kunnen gaan en onze dagelijkse ritten gaan aanbieden op een carpooling platform. Nog minder kosten en een auto minder op de weg. Ik heb geen idee. Er is maar weinig interesse voor carpooling denk ik. Toch buiten de grote steden. Op het traject Roeselare – Diksmuide kon ik geen vraag noch aanbod vinden.

Het zijn natuurlijk geen exacte cijfers en naargelang het gebruik in de toekomst kan het verschil verder uitéénlopen. We zijn er nog lang niet uit. De kans dat er een andere auto onze oude diesel zal vervangen blijft nog steeds heel groot.

Als de werkuren zouden beter samenvallen met de uren van de trein dan wordt het misschien ook een ander verhaal. Op Facebook stond vanmorgen een bericht van minister Petra Sutter dat er meer en veilger treinen zouden komen. Ik weet niet wat we in deze uithoek van België daarvan mogen verwachten.

Wat denk jij van dit idee?

Klimaatkraker: Voor die ‘auto vrijheid’ geven we best veel andere echte vrijheid op. Bereken of het voor jou interessant zou kunnen zijn om over te stappen van autobezit op een elektrische deelauto. Misschien kan je dan wel een andere vrijheid in de plaats winnen, zoals minder uren moeten presteren of meer vakantie. Een overzicht van de deelplatformen vind je op autodelen.net. Bereken hier wat een auto in werkelijheid kost: https://www.adviesopmaat-milieucentraal.nl/duurzame_alternatieven_voor_auto
Laat je mij jou resultaat weten in de reacties?

2 gedachten over “Kunnen we dagelijks pendelen met een elektrische deelauto?

  1. Overweeg ook een speed pedelec ipv een auto. Het merk riese & müller heeft o.a. een vrachtfiets met trapondersteuning tot 45 km/uur. Andere speed pedelec vrachtfietsen zijn mj niet bekend. (De productie van een fiets heeft een veel lagere voetafdruk dan die van en auto)

    Geliked door 1 persoon

    1. Mooie fietsen die van Riese & Müller, wat aan de prijs maar daar heb heel wat voor terug. Bakfietsen zijn een prima vervanging voor het dagelijkse gebruik van een auto.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s