Zonder toiletpapier in de shit?

Je was net te laat toen al het toiletpapier al uit de rekken verdwenen was. Alles is op. Wat een ramp! In deze situatie van hoge nood wordt dat overgebleven lege kartonnen rolletje wel heel aantrekkelijk..

Neen, er is geen tekort aan toiletpapier. Waarom zouden we daar dan ook van moeten verminderen? Papier bevat hout en hout komt van de bomen. Bomen zijn nodig voor de opslag van CO². We kunnen beperkt nog hout gebruiken voor duurzame doeleinden waarbij het voor honderden jaren kan blijven bestaan, zoals in gebouwen of meubelen. Om CO² op te slaan in hout hebben we oerbossen nodig die ook tijdens een periode van duizenden jaren CO² in de bodem kunnen blijven opslaan. ‘Duurzaam’ beheerde bossen slaan veel minder CO² op in de bodem. Daarvoor worden ze veel te jong gekapt en halen ze meer CO² uit de bodem dan er in de bodem moet komen. Hierdoor zijn ze in werkelijkheid minder duurzaam dan wordt voorgesteld. Als we daar dan nog met miljarden tegelijk élke dag meerdere keren ons gat aan blijven vegen. Dan zal het natuurlijk nooit lukken om bossen, laat staan oerbossen opnieuw een kans te geven. Gevolg, we blijven meer ontbossen dan (opnieuw) bebossen. Labels zoals FSC en PEFC zijn beter dan niets maar eigenlijk meer goed bedoeld dan werkelijk effectief tegen de klimaatopwarming. Daarom moet je geen hout of pellets gebruiken voor de kachel of je gat afvegen met papier. Tenzij je het nadien hergebruikt…

Jammer voor de toiletpapier industrie maar er is een beter alternatief. Eéntje dat zelfs veel hygiënischer is dan toiletpapier. Je mag dan meteen ook de vochtige doekjes voor op het toilet massaal in de rekken laten liggen.

Je kent het waarschijnlijk al als die vreemde lage lavabo’s in de Franse hotels? De bidet! Misschien heb je het ooit wel eens gezien of gebruikt? Je komt het ook tegen in de zorg.

Ok, zo’n bidet. Minder toiletpapier, klinkt goed. Maar we kennen dat hier niet zo. Het lijkt iets ouderwets? Iets belachelijks. Is dat niet vies? Moeten we zo’n extra pot installeren? Hoe gebruik je dat eigenlijk, een bidet? Veel vragen die ik ook had.

Ik gebruik de bidet nu ongeveer een 8-tal maanden. Toiletpapier veel minder. Het zou eigenlijk wel volledig zonder toiletpapier kunnen. Een volgende stap voor mij.

Er bestaan verschillende modellen van bidets. Je hebt de echte toegewijde bidet zoals in de hotels. Meer en meer zie je ze onder de vorm van een extra leiding met sproeikop vast aangesloten op de waterleiding naast een toilet hangen. Er bestaan ook meeneem of reisbidets. Het kan zo simpel zijn als een opzetstukje voor een petflesje. Zo neem je de bidet zelfs mee op trektocht. Handig!

Voor mij viel de keuze op een reisbidet. Je kan het overal mee naartoe nemen terwijl er geen installatie voor nodig is. Simpel is goed, dacht ik. Ik heb ze online gekocht, iets van een 15 Euro, met de huidige oorlogsprijzen zal het misschien iets duurder geworden zijn. Het is een soort van plastic fles met een lange teut en een verwisselbare sproeikop. Het komt met twee sproeikoppen en een tasje om ze in te stoppen voor onderweg. Het feit dat het eenvoudige ding uit plastic gemaakt is maakt niet zoveel uit, aangezien dit meer dan gecompenseerd wordt door de vermindering aan benodigde houtkap voor toiletpapier.

In dé fles is ruimte voor een halve liter water. Dit is ruim voldoende voor een grote beurt. In feite geef je kont een welgerichte douche. Je kan kiezen voor koud of warm naar wens of volgens het water dat je beschikbaar hebt. Ik gebruik de sproeikop die als je de teut plat houdt naar boven sproeit. De andere sproeit meer naar voren, wat voor mij dan op een plaats uitkomt waar ik niet direct iets moet onderhouden. Geen idee, misschien is het een voorkeur of bedoeld voor een ander soort gat dan dat van mij.

Je lost het plakkende probleem na de grote boodschap op met een reisbidet door (als je rechtshandig bent) de bidet in de rechterhand te nemen in het midden van de fles, het is een knijpfles. Dan schuif je ze achter je rug langs de bilspleet naar beneden tot aan de ‘situatie’. Je raakt hierbij de bilspleet niet aan met de bidet. Anders heb je die shit weer. Als de sproeikop gepositioneerd is ga je met je linker hand de ‘situatie’ benaderen. In die positie kan je overgaan tot actie. Je knijpt herhaaldelijk in de fles met je rechterhand, je kan bijsturen naar de correcte positie, met de linkerhand ga je in alle hoekjes en kantjes de rest van het plakkende probleem helpen wegwassen. Er blijft niets achter. Je linkerhand en je kont zijn nu clean maar ook nat. Je kan afdrogen met toiletpapier of met een doekje. Je verlaat de plaats met een fris en proper gevoel.

Bronnen:

https://www.thuiszorgwebshop.be/nl/blogs/nuttige-artikels/de-bidet-goed-voor-het-milieu/
https://www.quest.nl/tech/technologie/a31736674/wc-papier-toiletpapier-hoe-gemaakt/
https://www.stark-pellets.com/nl/blog/nieuws-over-pellets-en-energieen-in-belgie/wat-betekenen-de-pefc-en-fsc-labels-
Boek: ‘Het verborgen leven van bomen’ door Peter Wohlleben.


Klimaatkraker: Gebruik een bidet in plaats van toiletpapier en vochtige doekjes. Met welk model ga jij deze nieuwe trend zetten? Een vast model of een reisbidet? Of wat is je excuus waarom je geen bidet zou willen gebruiken? Laat het mij weten in een reactie.

5 gedachten over “Zonder toiletpapier in de shit?

 1. Haha wat schrijf je dit zálig grappig! Ik herinner me het onderwerp van tijdens de Klimaatgesprekken nog.
  Ik weet niet of ik dan minder wc-papier zou gebruiken vermits mijn situatie daar niet plakkerig is. 🤪

  Geliked door 1 persoon

 2. Terwijl mensen toiletpapier hamsterden gebruikten ze ook nog eens papier om de ontsmette handen te drogen bij het binnengaan van de winkel. Dus vroeg ik aan een winkel: Mag ik die zak met papier af en toe eens meenmemen? Het papier die ik toen redde van de afvalberg daar kuis is nog steeds mijn kont mee af.
  Voor de corona was ik ook reeds aan de gang met papier redden. Op het eind van een receptie liep ik de tafels af en nam de servietten mee (die anders in de afvalzak belanden).
  In een wc (project ecoliving) die ook door andere mensen wordt gebruikt staan rolresten toiletpapier ik ophaal in een hotel.
  Er wordt wel eens raar gekeken naar mij maar zonder schaamte leg ik uit waar het mij om te doen is (minder productie, mider aval is daar een deel van)
  En tot slot gebruik ik die velletjes papier ook anders dan de meeste mensen waardoor ik er veel minder van nodig heb (tijdens een laatste vrijdag van de maand wil ik dat wel eens uit de doeken doen) Verder ontwierp ik een bril om op mijn compostvat een kakske te kunnen doen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s