Ober! Er zit Plastic in mijn Soep!?

Oh Meneer, ik zie het al, het is een microplastiekje. Geen probleem, ik haal snel even een nieuw bord met alleen een snuifje nanoplastic erin.

Plastic, het is overal. We gebruiken het voor van alles en nog wat. Het is iets dat uit aardolie gemaakt wordt, hetzelfde fossiele goedje dat we massaal blijven verbranden als benzine, diesel of mazout. En dit zal nog wel een tijdje blijven doorgaan.

Er zijn veel mogelijkheden om plastic te gaan verminderen. Ik zet ze niet op een rijtje want het is de bedoeling dat we stap voor stap gaan. Ik ben zelf nog niet zo ver dat ik zero waste door het leven ga. Respect voor wie het kan, het is voor de meesten onder ons moeilijk haalbaar. We werken eraan. Het besef sijpelt langzaam. We zitten allemaal op dezelfde mallemolen.

Na de vorige klimaatkrakers, die voor velen, een brug te ver waren. Zelf ben ik ook nog niet klaar met het composttoilet. Deze week eentje die door iedereen gemakkelijk toe te passen is. Zelfs ik kan het.

Klimaatkraker: Vervang de vloeibare handzeep, de vloeibare douchegel en de shampoo door een stuk zeep. Voor je haren bestaat er shampoo in vaste vorm, ofwel shampoobars genoemd. Bij voorkeur onverpakt, indien toch verpakt liefst in papier of karton. Of iets herbruikbaars. Onder de douche kan je dan weer een washandje gebruiken, als je wil. Of je kan ook kiezen voor nopoo, gewoon geen shampoo meer gebruiken.

Heeft er intussen al iemand een composttoilet of een bidet in huis gehaald?

6 gedachten over “Ober! Er zit Plastic in mijn Soep!?

 1. Op een natuurlijke bodem zorgt allerlei leven voor een juiste balans, dat is met onze huid niet anders. Hoe meer we de bodem, de aardse “huid” of onze eigen huid verstoren met producten hoe meer we afhankelijk lijken van die producten. Maak je huid en onze planeet terug gezond en bouw het gebruik van allerlei middelen af. Besef ook dat een gezond oppervlakte leven luchtcirculatie nodig heeft en dat er ook micro-leven in je kledij zit.

  Geliked door 1 persoon

 2. Veel bruggen te ver ja. Echter een enthousiaste shampoobar-gebruiker sinds enkele jaren. Eerst wat geknoei met die van Lush, die veel te agressief/chemisch bleken. De natuurwinkel om de hoek heeft de ideale shampoobar voor vervelende hoofdhuiden: https://www.druantia.be/product/pachamamai-shampoo-notox/ niks pellekens of vettigheid meer 🙂

  Qua gezicht- en douchezeep ben ik ook stilaan naar solide zeep aan het overschakelen.Het is inderdaad te gek om steeds producten te kopen die voor een groot deel uit water bestaan en die elke keer met een nieuw pompke komen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat leuk een natuurwinkel om de hoek. Onze huid en haren hebben niet zoveel behoefte aan zeep. Tenzij je erg vuil werk moet doen natuurlijk. Mijn haar moet het al meer dan een jaar zonder shampoo doen. Arm haar… Ik had vroeger vettig haar. Nu niet meer.

   Geliked door 1 persoon

   1. Voor zover ik weet heeft niemand dit ooit gemerkt. Zelfs mijn echtgenote niet. Het duurde een drietal weken om er zelf aan te wennen. Aangezien ik vroeger vettig haar had, was er vooral de onzekere gedachte dat het zou gaan jeuken of terug vettig worden. Het voelt anders zonder shampoo. Gewoon uitspoelen onder de douche, het leek niet genoeg. Er was een moment dat ik dacht dat het ging vettig worden. Maar stilaan voelde het beter. Ik heb kort haar maar ik heb het toen laten groeien om zeker te zijn dat het echt kan zonder shampoo. Mijn haar ziet er gezond uit, het ruikt niet. Gewoon niet, stinkt niet, niets. Jammer als je graag fris gewassen haar ruikt. Het is zal niet voor iedereen zijn. Zeker niet voor de dames die elke twee weken bij de kapster zitten voor een volledige, meestal chemische behandeling. Of voor mensen die een haarziekte hebben. Echt niet kunnen zonder shampoo zal eerder een uitzondering zijn, denk ik. De enige hindernissen zijn de gekende bruggen tussen de oren. Of als het erg vuil zou zijn.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s