Kunnen we bomen redden door de was te doen?

De deurbel gaat, er staat een koerier met een pak noten voor de deur. Krijgen we de was toch nog proper?

Dat was vrijdag. Het weekend was nogal druk. We zijn nu maandag. Ik trek de stevige verpakking open en een zeepachtige geur komt mij tegemoet.

Er zit drie kilo noten in de doos, goed voor 600 wasbeurten. De noten komen uit India, geen idee wat de impact daarvan is. Het bedankingskaartje is leuk en er zijn ook 4 katoenen zakjes meegeleverd. Ik hoop dat die 600 wasbeurten meegaan.

Doos met zeepnoten.

Zeepnotenbomen, of Sapindusbomen, voelen zich thuis in de tropen en komen vooral in India, Nepal, China maar blijkbaar ook in Afganistan voor. Allemaal niet direct bij de deur. Geen idee wat het effect zou zijn mocht dit populair gaan worden in het Westen.

Zuid-Amerikaanse toestanden zoals bij avocado’s en blauwe bessen zijn niet bepaald bevorderlijk om een klimaatcrisis op te lossen. Bij de wasnoten is er op dit moment nog geen gevaar voor dergelijke toestanden. Voorlopig eerder het tegenovergestelde. In India worden helaas steeds meer chemische wasmiddelen gebruikt en de bomen waarvan de vruchten al eeuwen lang gebruikt werden worden nu gekapt. Hetzelfde probleem doet zich voor in Nepal. We kunnen door de wasnoten te gebruiken de boeren en het milieu ondersteunen.

Ik weet ook nog niet hoe goed dit werkt. De wasnoten zouden een stofje bevatten dat saponine heet, deze stof werkt als zeep als ze in contact komt met water en heeft een reinigende en antibacteriële werking. Je was zou proper zijn maar geurloos. De wasnoten die ik gekocht heb bevatten ook etherische olie. Iets wat je zelf ook kan toevoegen indien je een fris geurende was wenst.

Behalve dat de noten de halve wereld moeten doorreizen om hier te geraken, zijn ze verder alleen maar goed voor wat het milieu betreft. Ze zijn 100 procent biologisch. Ze zijn goed voor je wasmachine en na het gebruik kan je ze composteren. Ze komen verpakt in papier, maar de binnenkant bevat helaas plastic. Ook je huid zou er wel bij varen.

Dichter bij huis vinden we saponine in klimop. Daar kan je ook een wasmiddel van maken. Dat wil ik later nog wel eens proberen.

Vloeibaar wasmiddel bevat eigenlijk voor een groot deel gewoon water. De lege plastic flessen waar wasmiddel in zat kunnen nog dienen om een zelfgemaakt wasmiddel in te bewaren. Want je kan vloeibaar wasmiddel ook zelf maken van vaste zeep. De plastic flessen kunnen perfect steeds weer opnieuw gebruikt worden. Opnieuw gebruiken is nog altijd beter dan recycleren.

Maar eerst nog 600 wasnotenbeurten te gaan. Ik volg de beschijving op Bol.com. Best ook eerst de wasmachine reinigen met baksoda.

Wordt vervolgd…

Klimaatkraker: Doe de was wat meer milieuvriendelijk. Red bomen en het klimaat door de was te doen met wasnoten.

Verdere bronnen:

5 gedachten over “Kunnen we bomen redden door de was te doen?

 1. Zeep stimuleert het leven van anaërobe bacteriën die stank veroorzaken. Heb je een sterke zweetgeur dan heb je wellicht een te kort aan aërobe bacteriën op je lichaam. Wanneer je stinkt ga je dus zeep gebruiken die er voor zorgt dat je iets later weer zal stinken want de aërobe bacteriën verdwijnen en de anaërobe vermeerderen. Eigenlijk gaan we dus stinken door zeep te gebruiken. En hoe zit dat met onze kleding in de wasmachine? Wel onze zweetgeur zit in die kledij en dat wijst er dus op dat de bacteriën mee de was in gaan. Een sopje met veel water, zeep en weinig lucht dus weer feest voor de anaërobe microleven. Je trekt die kledij aan en op de bacteriën komen weer in contact met je lichaam. Het punt wat ik wil brengen is dat we als mens beter kunnen samenleven met de natuur. Gebruik zo weinig mogelijk zeep en zorg er voor dat je lichaam en kledij luchtcirculatie krijgen. Lucht is de vijand van het anaërobe leven die wij als stinkend ervaren. Verdoezel geuren niet met allerlei parfum en deo maar leer de geuren verstaan zodat je ze kan bestrijden op een natuurlijke manier.
  Hoe ik mij was en mijn was doe? Zonder zeep (al zijn er uitzonderingen), met regenwater, met lucht (wind) en als het kan een beetje zon. En het regenwater kan nadien terug de grond in zoals dat eigenlijk hoort.

  Like

  1. Zweten kan je niet vermijden. Okselgeur blijft een moeilijke. Een aluinsteentje nat maken en wrijven onder de oksel en het haar kort zetten geeft de bacteriën wat minder kans. Het gaat niet van één keer, na enkele dagen is de geur onder controle. Anders moeten we naakt rondlopen, niet mij favoriete periode van het jaar om naakt te lopen. Vuile handen wassen met zeep. Voor de rest weinig of geen zeep nodig. De zeepnoten zouden ook een antibacteriële werking hebben en zijn verder geurloos. Ik denk als er geen geur meer is onze anaërobe bezettertjes dan ook wijlen zijn.

   Like

 2. De wasnoten werken prima. En met een beetje azijn en enkele druppels etherische olie van lavendel in het wasverzachter vakje ruikt de was ook fris. Alleen moet je opletten dat je de was direct uitneemt als hij klaar is. Want het zakje met de wasnoten, trekt de kleur uit je kleding met vlekken die je er niet meer uitkrijgt als gevolg. Weet ik uit ondervinding.😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Bedankt voor de verwittiging. We gaan moeten opletten, want de kledij wordt wel eens vergeten in de wasmachine. Lavendel had ik er ook bij besteld. Ik houd wel van die ontspannende zuiderse geur.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s