Te gek voor woorden

Als Facebook niet bestond zouden we het uitvinden. We vinden het ‘leuk’.

Tegenwoordig kan je meer doen met je vind-ik-leuk-vinger. Allerlei emoties zijn mogelijk. Je hoeft niets meer leuk te vinden. Je mag ook boos worden of verdietig zijn. Of zelfs (uit)lachen.

Het wordt minder leuk steeds meer polariserende posts tegen te komen. Politiek, rechts tegen links. Zwarte piet of niet. Ook de meer gewone zaken worden meer en meer polariserend gemaakt zonder dat men het beseft.

Zo kwam ik een post tegen waar automobilisten zich ergerden aan fietsers. En wel eens hun haaientanden wouden laten zien aan de ‘roekeloze fietsers’ bij de oversteekplaatsen. Gewapend met hun interpretatie van de wetgeving.

‘Te gek voor woorden’ antwoord op mijn antwoord te midden van die zinloze discussie.
Mijn antwoord? “Een fiets zou altijd voorrang moeten hebben, zoals in de moderne steden. Als je niets mankeert, neem dan altijd de fiets voor de korte verplaatsingen” Einde discussie.

Ik had ook een lans kunnen breken voor de fiets of de zeldzame eenzame fietser in Roeselare. Hoe goed voor het milieu de fiets wel niet is. Of hoeveel je er mee kan besparen. Hoe gezond fietsen voor je is. Hoe beter het is voor je vind-ik-leuk-vinger humeur.

Of alle excuses weerleggen om niet te fietsen. Het regent bijna nooit. Fietstassen gebruiken om boodschappen te doen. Er zijn fietspaden en alternatieve autoarme routes in Roeselare. Het onderhoud van een fiets is eenvoudiger en goedkoper.

Er is in Roeselare gemiddeld voor elke twee inwoners een auto. Meer dan 30.000 auto’s tuffen er rond in deze industriestad, op zoek naar haaientanden. Uit een onderzoek bij GFK(Growt from knowledge) leer ik dat woon-werk afstanden voor meer dan 40% minder dan 10 km bedragen. Van de overige ritten vond ik weinig cijfers. Gezien de drukte tijdens de weekends zijn het er veel meer die voor korte afstanden gewoon de auto nemen. Dan schat ik voorzichtig in dat meer dan 50% (waarschijnlijk veel meer) van de ritten met de auto op fietsafstand liggen. Indien ze op wandelafstand liggen dan is het al helemaal ‘Te gek voor woorden’. Om met een voertuig dat ontworpen is om meer dan 1000 kg te verplaatsen over een grote afstand, slechts gemiddeld 80 kg te verplaatsen over 5 km? Wat een verspilling van energie en middelen.

Persoonlijk denk ik dat het eenvoudiger is om 50% van de uitstoot door autoverkeer te verminderen door het gebruik van de fiets op de korte afstanden, dan door alle 30.000 auto’s van Roeselare versneld te willen vervangen door elektrische auto’s die in hun productieproces alle uitstoot veroorzaken. Waardoor we de uitstoot op korte tijd alleen maar opdrijven. Nu nog elektrische auto’s produceren maakt het alleen maar erger. Die beslissing had 30 jaar terug moeten genomen zijn. Nu los je er geen klimaatcrisis meer mee op. De overgang naar alternatieve voertuigen moet, maar veel trager.

Meer fietsverplaatsingen en minder auto’s door autobezit te vervangen door autodelen, brengt dus meer op. Het vergt echter een veel grotere persoonlijke niet financiële inspanning. Waardoor het weer eens voor de meesten onder ons veel bruggen te ver of gewoon te gek voor woorden lijkt. BP zal nog gelijk krijgen met de voetafdruk van zijn de klanten.

Klimaatkraker: Maak van de fiets je gebruikelijke vervoermiddel. Doe alleen verplaatsingen met een auto als de brug echt te ver is.

Laat ons wat gras dat nog groen is. Auto’s kan je nooit groener maken.

4 gedachten over “Te gek voor woorden

 1. Ik rij met twee fietsen die je niet vaak ziet. Mensen vragen me soms waar ik die liet maken maar ik kocht ze gewoon. Wist je bv dat er een speedpedelec vrachtfiets bestaat? Er bestaat echt van alles en toch vind ik nog niet helemaal wat ik zoek. Op 24 maart 2023 is er een fietsbeurs te Brussel, ik ga daar eens rondneuzen en enkele testritjes doen ( Test ride / Cargo Bike Days https://www.bikebrussels.be/ )

  Geliked door 1 persoon

  1. Je maakt me blij Peter. Gelukkig ontdekken steeds meer mensen (opnieuw) de fiets. Ik ken de Riese & Müller cargofietsen die als speedpedelec kunnen geleverd worden. Zijn er nog meer? De Bullitt cargo bikes van Larry vs Harry vind ik ook mooie fietsen. Veel succes in Brussel, ik hoop dat je vindt wat je zoekt. Maak er in elk geval een mooie dag van. Altijd leuk fietsen bekijken.

   Like

   1. Riese & Müller cargo speedpedelec is denk ik de enige in zijn soort (niet gericht op eronorm wat ik jammer vind). Maar zeker spreekt deze fiets en dat merk mij wel aan. Als aanhangwagen spreekt Carla cargo mij aan maar helaas niet te koop bij de Brugse handelaars (zelf heb ik een trailer van het merk Surly).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s