De kringloop der dingen.

Alles is natuur. We willen de natuur naar onze mensenhand zetten. Beheren.

Dat valt wat tegen, voor de natuur, maar vooral voor onszelf.

Meegaan met de natuur is onze beste optie.

In de natuur zijn er kringlopen. De natuur gebruikt deze om het leven uit te breiden. Ze bouwt op. Dat is haar aard, ze gebruikt daarvoor energie van de zon, iets wat we fotosynthese noemen en water. Haar doel is om steeds meer van de aarde te bedekken en te voeden voor meer leven. Daarom sterven we ook, om de bodem te verbeteren voor de hogere levensvormen zoals bomen. Zodat uiteindelijk enorme organen kunnen onstaan zoals wouden en koraalriffen. Wij zorgden in dit geheel voor goede meststoffen. Tijdens deze processen komt ook steeds meer CO² in de bodem vast te zitten.

Dat ging allemaal goed, we konden leven in een holoceen klimaat, tot we niet meer voor onze eigen meststoffen wilden zorgen. En een ‘eigen natuur’ gingen bouwen.

Gelukkig weten we nu beter. We weten nu dat de natuur opbouwt, en ongeveer hoe. We kunnen dit proces ook bevorderen.

Het probleem is dat we een economie hebben die steeds meer van wat de natuur heeft opgebouwd, verbruikt of als een minder bruikbaar product terug in de natuur brengt. Bijvoorbeeld fossiele grondstoffen, die terug in de natuur komen als plastics en een teveel aan CO². Maar ook ontbossingen om plaats te maken voor monoculturen die op de duur zorgen voor bodemerosie en verwoestijning. Vruchtbare gronden die betonwoestijnen worden. Deze economie werkt de natuur dus eerder tegen. We zijn zelf onderdeel van de natuur, dus werkt onze vorm van economie ook tegen onszelf.

We kunnen proberen om onze economie aan te passen naar het model van de natuur. Een circulaire economie zal alleen kunnen bijdragen als deze ook de natuur zelf ten goede komt. Eén manier is om minder grondstoffen uit de natuur te gaan ontginnen. (Reduse) Daardoor geven we een kans tot herstel. Daarom zijn ook elektrische auto’s een minder goed idee. Zorgen dat er minder auto’s nodig zijn zal sneller tot resultaten leiden. Wat we nog nodig hebben halen we uit wat we reeds hebben geproduceerd, we kunnen het tweedehands gebruiken of omvormen (Reuse). Is het niet meer opnieuw te gebruiken dan kunnen we het proberen te recycleren (Recycle). Zo komen er minder stoffen in de natuur die niet bijdragen aan de (her)opbouw ervan.

Klimaatkraker: In een circulaire economie is geen plaats voor afval. Houd bij je volgende aankoop rekening met deze principes vanuit een circulaire economie.

– Gaat het lang mee? (vervang slechts indien nodig)
– Kan het hersteld worden? (vb. Repair café)
– Kan het gedemonteerd worden?
– Kan het hergebruikt worden of kan je het tweedehands aankopen?
– Kan je het ook delen / huren / lenen? (iets wat je weinig gebruikt)
– Zijn alle onderdelen te herleiden naar grondstoffen voor andere of nieuwe producten?
– Recycleren is de LAATSTE stap in een circulaire economie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s