We zijn 2023. Het is, behalve voor wie onder een steen leeft, duidelijk dat we een klimaatverandering doormaken. Het ergste is dat we het geweten hebben. We weten het al meer dan 50 jaar. We zijn altijd al gewaarschuwd geweest. Hoe langer we wachten met actie, hoe meer het ons zal kosten. Wat die actie’s dan precies waren, was nooit geheel duidelijk. Klimaatverandering zelf was niet duidelijk, of werd verdoezeld.
Klimaatverandering is een feit. Een crisis. Om dat te beseffen hoef je geen wetenschapper meer te zijn. Uiteindelijk is het ook doorgedrongen bij de overheden. De conclusies van de ambtenaren zijn echter niet mals.
De voorgestelde maatregelen zijn niet echt sociaal rechtvaardig te noemen. Vooral de gewone werkende mensen en de sociaal zwakkeren worden rechtstreeks en onrechtstreeks getroffen.
Als de industrie meer moet betalen voor CO² uitstoot. Als de vleesproductie omlaag moet? Waar wordt dit doorgerekend?
Het vlees wordt duurder. Ik zie dan wel plannen voor een hogere belasting op vlees en zuivel maar geen belastingvermindering voor bijvoorbeeld plantaardige eiwitten.
Voedselverspilling tegengaan staat er ook zo wat bij vermeld. Wat dan precies? Of het iets moet kosten?
Vervoer zit ook richting een versnelde transitie naar elektrisch. Geen sprake van minderen of betere infrastructuren voor niet gemotoriseerde verplaatsingen. De uitstoot zal dus door deze maatregelen eerder gaan stijgen. Ik ben geen voorstander van een versnelde transitie naar elektrische auto’s. Daar los je geen klimaatcrisis mee op.
Gas moet nóg duurder. Elektriciteit goedkoper. Op dit moment zijn die prijzen nog gekoppeld. De energie markt werd geprivatiseerd. De vraag naar elektriciteit zal door de eerder vermelde maatregelen blijven stijgen. Schaarste brengt meestal geen prijsdaling met zich mee. Het zal dus allemaal uit de belastingen moeten komen. Veel succes daarmee, overheid!
Isolatie-eisen voor woningen stap voor stap? Men gaat uit van een volledige renovatie om de 20 jaar. Ik denk dat 30 à 40 jaar meer realistisch is.. Met de vooruitzichten van een A-label over minder dan 30 jaar kan je het beter ineens goed doen of niet doen. Want het kost veel geld. En energie die ergens moet opgewekt worden. Dan spreken we nog niet over de grondstoffen en de enorme afvalberg die deze renovaties met zich meebrengen. Circulaire renovaties zijn nog heel zeldzaam. We willen alles nieuw. Als we dit allemaal op korte termijn willen zal de CO² uitstoot onvermijdelijk op de korte termijn ook verder blijven stijgen. Beter duurzaam stap voor stap te renoveren met een A-label in het achterhoofd. Dan nog een keer opnieuw te moeten beginnen, wat uiteindelijk duurder en minder duurzaam zal uitkomen. Binnen 5 jaar na de aankoop van je huis verplicht al moeten renoveren is dan ook gewoon absurd. Natuurlijk zijn er subsidies en goedkope leningen. Een arbeidersloon blijft er een zware dobber aan hebben. Voor veel mensen wordt het hebben van een eigen woning steeds moeilijker haalbaar. Subsidies en leningen moeten uiteindelijk ook eens betaald worden. Of schuiven we de rekening gewoon weer door?
Efficiënter openbaar vervoer staat niet in het advieslijstje van dit artikel van rtlnieuws. Ook niets over het opnemen van CO². Of iets over biodiversiteit? Dingen die niet veel moeten kosten werden niet vermeld. De boodschap van de overheid is duidelijk. We moeten actie nemen en snel. Het zal vooral geld in het laatje moeten brengen en de industrie overeind moeten houden. Sociale rechtvaardigheid is voor wie het zich kan permiteren.
Er verandert dus niets. We maken het gewoon erger. We houden vast aan dezelfde onhoudbare Westerse levenstijl. Of zijn we dan toch met te veel op deze planeet? Wie is er dan teveel? Jij? of ik? Of gewoon de anderen…
Bron: rtlnieuws
Klimaatkraker: Maak elke dag een wandeling in de natuur. Teminste, zolang je nog bomen en natuur kan vinden die gespaard bleven van biomassa verbranding. Begin een moestuin al is het maar enkele potten met kruiden op een vensterbank. Plant bomen of struiken. Ontdek de natuur opnieuw. Vertragen is de boodschap.