Kunnen we energie opslaan?

Duurzame energiebronnen zoals zon en wind leveren geen constante energie. Er kan bovendien niet altijd gebruik van gemaakt worden op de momenten dat we energie nodig hebben. Zoveel mogelijk organiseren op de momenten dat we pieken van wind en zon hebben is één ding.

Opslag van duurzame energie zal nodig zijn indien we er meer en meer willen van afhangen.

Gelukkig worden er naast de inmiddels klassieke Li-ion accu, steeds meer en milieuvriendelijkere alternatieven ontwikkeld. Hoe meer duurzame energie we kunnen vasthouden hoe minder we afhankelijk blijven van minder nilieuvriendelijke, en inmiddels ook, duurdere bronnen.

Klimaatkraker: Investeer in duurzame opslag van energie. Welke van het onderstaande lijstje kende je reeds? Kan je het lijstje aanvullen?

 • Basaltaccu
 • PCM phase change material
 • TNO warmtebatterij
 • Zoutwateraccu
 • Nieuwe generatie Li-ion accu
 • Li-S Lithium zwavel
 • Solid state batterijen
 • Waterstof via elektrolyse

Bronnen: https://www.deingenieur.nl/artikel/basaltaccu-voor-continu-schone-energie, https://www.golantec.be/Warmteopslag%20door%20faseverandering.htm, https://en.wikipedia.org/wiki/Phase-change_material, https://emis.vito.be/nl/node/78244, https://alius.nl/oplossingen/batterijopslag-en-thuisaccus/zoutwater-accu-greenrock, https://www.batterijimport.nl/blog/post/blog-solid-state-batterij-technologie, https://www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/energietransitie/roadmaps/co2-neutrale-industrie/waterstof-voor-een-duurzame-energievoorziening/15-dingen-die-je-moet-weten-over-waterstof/

3 gedachten over “Kunnen we energie opslaan?

 1. Zonnestralen zijn koud maar ze warmen dingen op. Wat mooi maar het dringt precies niet helemaal door bij de mens dat dit een van de mooiste vormen is om te benutten. Waarom omzetten naar electriciteit waar we het rechtstreeks kunnen benutten? Zonnecollectoren met vacuüm buizen vind ik de max. En wanneer je die warmte niet meteen nodig hebt kan je ze ook opslaan.

  Like

  1. Ik denk dat het vooral aan de prijs ligt. Waar kan je de warmte van zonnecollectoren met vacuüm buizen in grote hoeveelheden opslaan? In de zomer geen probleem, tegen dat je de warmte echt nodig hebt, in de winter, is de warmte van de zomer dan nog steeds ergens beschikbaar?

   Like

   1. Warmte langdurig opslaan is moeilijk en daardoor kostelijk. Maar tegelijk is warmte over een korte periode opslaan net zeer goedkoop in vergelijking met elektriciteit opslaan. Je hoeft ook de warmte van de zomer niet op te slaan. Zonnestralen zelf zijn niet warm maar ze kunnen massa opwarmen ook tijdens de winter. Naar de toekomst toe zal dit nog gemakkelijker worden daar er nu ook vlak vacuüm glas op de markt komt. Nu nog duur maar zeker doe moeite waard om nu al te bekijken wat we hiermee kunnen doen, nu en in de toekomst.
    Bronnen van info die ik me nu even in mij opkomen zijn lowtechmagazine, earthship, zonnearc. (vacuüm ramen zijn nog redelijk ongekend)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s