Recycleren in het (blauwe) zak gezet?

Plastic verpakkingen. Ze zijn bijna niet te vermijden. Gelukkig kunnen we ze steeds beter recycleren.

Als het aan Fevia (De federatie van de Belgische voedingsindustrie) ligt dan gaan we in 2025 voor 100% recycleerbare verpakkingen hebben.
In 2023 al 65%. Een stuk beter dan de vroegere 39% met de oude blauwe zak.

Daarvoor moet eerst alles in de nieuwe blauwe zak geraken natuurlijk. Een deel zal verloren gaan tussen het restafval. Een andere deel komt in de natuur en de zee als zwerfafval terecht.

Het vermijden van plastic blijft de boodschap. Plastic dat niet geproduceerd wordt moet niet gerecycleerd worden. Altijd 100% winst.

Wie goed recycleert, composteert en goed oplet geen voedsel te verspillen zal bijna geen restafval meer hebben. Toch zie ik elke week veel grote zakken met restafval staan. Wat zit daar dan nog in?

Klimaatkraker: Plastic is niet altijd hetzelfde. Let op het nummer dat op het plastic staat. Nummers 1,2 en 5 worden het meeste gerecycleerd. 3,4 en 6 kun je beter vermijden, die zijn moeilijker te recycleren. Vermijd ook verpakkingen die uit twee of meer lagen bestaan. Daar zijn nog geen recyclage kanalen voor.

Bronnen:
https://www.fevia.be/nl/nieuws/op-weg-naar-100-circulaire-verpakkingen-met-pack-it-better
https://plasticoceans.org/7-types-of-plastic/

5 gedachten over “Recycleren in het (blauwe) zak gezet?

 1. Restafval is hier voornamelijk gebruikte kattenbakvulling, sigarettenpeuken van de echtgenoot, kaaskorstjes, dat ene potje vervallen charcuterie, vettig papier van de frituur, dat keukenrolletje om de pan mee uit te vegen, … Om de drie weken ongeveer 20 liter.

  Geliked door 1 persoon

  1. Goed bezig Eline! Kattenbakvulling zou ook bestaan in een duurzamere vorm zoals kleikorrels of biologisch afbreekbare materialen zoals papier en hout. Silicagel uit China zou je best willen vermijden vanwege het transport en het gebruik van steenkool bij het productieproces. Dat roken niet alleen de gezondheid en de portemonee schaadt lijkt ook hier weer duidelijk.

   Geliked door 1 persoon

   1. Nu we kunnen composteren (vroeger niet mogelijk wegens in appartementen wonen) kunnen we inderdaad eens kijken voor houtsnippers. Mag dat wel op de hoop of in de bak eigenlijk? Ze eet geen vlees, alleen maar harde brokjes dus het principe “geen mest van vleeseters in de tuin” is niet zozeer van toepassing…?
    De huidige kattenbakvulling is betoniet met actieve kool, geen idee wat dat eerste is.

    En roken, ik ben er goddank vanaf geraakt maar hij is er nog niet klaar voor… de angst voor het stoppen is veel erger dan het stoppen zelf 😉

    Like

   2. Kattenbakvulling moet bij het restafval omdat het ziekteverwekkers kan bevatten. Wil je het in de tuin kunnen gebruiken moet je het gecontroleerd heet composteren om alle ziektekiemen te doden en dan nog eens twee jaar laten rusten. Dus enkel voor gevorderde composteerders die het proces op de voet volgen en zorgen dat de temperatuur constant hoog blijft in de compostbak. https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/uitgelichte-producten/kattenbakvulling/
    Veel sterkte bij het stoppen met roken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s