Kunnen we vlees vervangen?

Om te overleven hebben we voeding nodig. Voorlopig is er nog geen duidelijke algemene optimale voeding voor mensen gekend.

Er zijn te veel verschillende bronnen die elkaar tegenspreken als het over voeding gaat. Dat komt vooral omdat er in die industrie veel verschillende belangengroepen zijn.

Ook bij de consumenten zelf is de diversiteit enorm verschillend. Ik bekijk het hier dus niet vanuit een bepaald dieet of een levensstijl overtuiging of je wel of niet vlees mag of moet eten.

In de natuur wordt vlees geconsumeerd. Wat wij doen met onze voedingsindustie wijkt daar ver van af. Vlees zal voor de meesten van ons komen als een product dat in een verpakking zit en niets meer heeft van het dier waarvan het afkomstig is. Alle leed is al geleden en ver van ons bed.

In de natuur zal je zelf bewust het dier moeten doden en preparen. Dat is voor de meesten een redelijk grote brug waar je over moet als je op die manier je vlees wil consumeren. Fysiek zijn we er niet zo goed voor uitgerust, we hebben geen klauwen of slagtanden. Ik denk dat het daarom voor onze voorouders niet meteen de eerste keuze was om voor vlees te kiezen. Misschien de gefermenteerde resten van wat roofdieren achter gelaten hadden. Ook de ijstijden zullen minder plantaardige tijden geweest zijn. Het zal vooral een kwestie van overleven zijn geweest.

Als je niet veganistisch wil gaan leven. Dan kan ik geen enkele reden verzinnen waarom je je vleesconsumptie niet kan verminderen.

Als je iets aan de klimaatverandering wil doen, ook een kwestie van overleven, heb je nu wel een reden om je vleesconsumptie drastisch te verminderen. De vleesindustrie heeft heel wat impact. Het is daarom beter de eiwitbronnen te zoeken in bijvoorbeeld peulvruchten of noten.

Klimaatkraker: Minimum 1 dag per week geen vlees consumeren heeft al een enorme invloed op je CO2 voetafdruk. Vermijd vooral rundsvlees uit de Verenigde Staten van Amerika. Eet jij al minder vlees of ben je reeds Vegan gaan leven?

3 gedachten over “Kunnen we vlees vervangen?

    1. De betekenis beperkt zich niet tot de economie. Alle levende wezens vormen samen een grote voedselkringloop die bestaat uit
      producenten, consumenten en reducenten. Je mag je voedsel natuurlijk ook gewoon opeten als dat beter smaakt.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s