Mobiliteit als een service op waterstof?

Als het van de autoproducent Riversimple afhangt krijgen we in de toekomst naast de mogelijkheid om elektrische auto’s te bezitten ook de mogelijkheid om met een elektrische auto op waterstof rond te rijden. Elektrisch rijden zonder de zware accu’s.

Het idee gaat echter verder. Je zou de Rasa, het model dat op waterstof rijdt, nooit kunnen bezitten. Riversimple blijft de verantwoordelijke eigenaar van het voertuig voor de volledig duur van het economische proces. Een mooi voorbeeld van een circulaire economie.

Het is daarom voor Riversimple zelf van belang dat de kwaliteit zo duurzaam mogelijk blijft. Naast het doordachte design worden o.a. ook gerecycleerde materialen gebruikt. Er is sprake van regeneratief remmen. Waar die energie dan opgeslagen wordt is niet geheel duidelijk.

Als gebruiker ben je blijvend afhankelijk van het bedrijf en betaal je doorlopend een maandelijks bedrag. Of dit opweegt tegenover de voordelen van het concept hangt van je persoonlijke situatie af. Voor veel verstokte autobezitters kan het als nadelig ervaren worden. Maar als vergelijking: als je voor een streaming dienst betaalt. Hoeveel kijk je dan nog naar je gekochte films op DVD?

Technisch gezien is de Rasa een 655 kg licht voertuig, airodynamisch als een Porsche 911 en de wielen van een 2CV. In elk van de vier wielen zit een elektrische motor.

De elektriciteit komt van een brandstofcel die waterstof met een soort omgekeerde elektrolyse omzet naar elektriciteit, er blijft alleen nog water over. Aan 60 mph (96 km/u) verbruikt de Rasa 10 kW.

Nog een voordeel tegenover accu’s, je bent in 5 minuten weer goed voor 500 km.

Een voorwaarde om het concept echt duurzaam te maken is de effeciënte productie van waterstof uit hernieuwbare bronnen. Waterstof produceren met elektrolyse heeft energieverliezen tijdens het proces, wat het duurder maakt. Waterstof komt in de praktijk meestal nog uit aardgas wat voorlopig nog de goedkoopste manier is.

Waterstof is aan de andere kant beter, en goedkoper op te slaan voor een langere periode. Wat het toch een toekomst perspectief kan bieden. Vooral als je bedenkt dat we in de zomer voor steeds meer pieken zonne energie een oplossing nodig hebben om die energie niet te verliezen. Dan kunnen we ze misschien beter bewaren met wat verlies tijdens het proces.

Met de 7 stations waar je op dit moment in België waterstof kan tanken blijft rijden met een Rasa voorlopig nog toekomstmuziek.

Klimaatkraker: Ik zie voor de Rasa vooral een toekomst als bedrijfwagen of in een deelauto systeem. Als gezinsauto, misschien..? Wat denk jij van dit toekomst concept?

Bronnen:

Website Riversimple
Youtube video Rasa
Waterstof milieu centraal


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s