Kunst en klimaat?

Klimaatverandering en kunst. Voor een amateur kunstenaar als mezelf, en voor elke kunstenaar waarschijnlijk een zwaar dilemma.

Vooral als beeldend kunstenaar ben ik bezig met allerlei kostbare materialen. Een groot deel van de werken komen echter terecht in de opslag of in het ergste geval, worden afval.

In een zeldzame geval dat er al eens iets verkocht wordt hoop ik dan nog dat het een doordachte keuze was en dat mijn werk goed bewaard blijft. Er is altijd een gevaar dat het om een impulsaankoop ging. Een toevoeging aan een reeds bestaande overdaad aan spullen. De impact van spullen blijft enorm.

Veel van mijn gebruikte materialen zijn op zich redelijk duurzaam te gebruiken en te recyclen. Hout, linnen, papier. Maar er zijn ook materialen die met enige voorzichtigheid moeten behandeld worden zoals verf en lijmen.

Ik heb nog veel materialen maar misschien moet ik de materialen verkopen aan een betere meer professionele kunstenaar. Gebruik maken van gerecycleerde materialen kan ook onderdeel worden.

De klimaatgedachte weerhoudt mij enigzins om verder te gaan als kunstenaar, aan de andere kant is het een deel van mijn identiteit. Ik doe dit al meer dan 40 jaar.

Kunst over het klimaat dan? Beeldende kunst maken omwille van het klimaat is volgens mij een symbolische hypocrisie. Zoals een boek uitgeven op papier over een onwaarschijnlijke weinig hoopvolle klimaattoekomst met weinig bomen. Dat doe ik dan voorlopig maar niet.

Voor digitale kunst en kunst binnen Solarpunk die een toekomst schets met een minder elitaire energietransitie zonder energiearmoede. Met meer aandacht voor low-tech oplossingen. Daar zou ik misschien een uitzondering voor willen maken.

Klimaatkraker: Vermijdt impulsaankopen. Was je reeds van plan om het te kopen? Heb je het kunstwerk nodig? Was je reeds op zoek naar een iets voor aan de muur? Zal iets anders plaats moeten ruimen en wat doe je daar dan mee? Meer tips.

Dit was naar aanleiding van “#atelierinbeeld23” van het afgelopen weekend waaraan ik deelnam.
Wil je meer weten over mij als kunstenaar? https://www.rudibloes.be/

2 gedachten over “Kunst en klimaat?

  1. Dit dilemma herken ik wel. Het gebrek aan tijd heeft momenteel het probleem wat opgeschort, maar ik wil graag weer verder met tekenen. In hoeverre maak ik daarmee de wereld op? Aii. Ik weet het niet goed, waar ik voor kies. In ieder geval probeer ik een positieve bijdrage te leveren door aandacht en respect voor de natuur en zijn schoonheid, door dieren af te beelden….

    Geliked door 1 persoon

    1. Klimaatverandering tegengaan of verder doen met wat we gewoon zijn. Zorgen dat er nog natuur overblijft of ze afbeelden voor diegenen die ze na ons meer gaan kunnen zien? Of kiezen voor beiden en blijven hopen. De blauwe of de rode pil?

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s