Moeten we airco vermijden?

We hebben eindelijk de eerste zonnige dagen gehad dit jaar. Meer van dat. Toch hoop ik dat het niet terug de andere kant op gaat met de inmiddels gekende droogte en hittegolven in de zomer.

De werking van een airco, een koelkast, diepvries en een warmtepomp is ongeveer gelijk. Een compressor en een ‘koel’vloeistof. Ze kennen echter allen een verschillende toepassing. Koelen of warmen.

Nadat ons huis voldoende geïsoleerd is. Is er een mogelijkheid om het deels te verwarmen met een airco of met andere woorden een lucht-lucht warmtepomp.

We gaan wel even letten op de GWP (global warming potential) waarde dat moet onder de 150 zijn. Overweeg je een airco. Vraag dan steeds naar de GWP waarde. Weet de verkoper niet over wat je het hebt. Zoek dan ergens anders naar een warmtepomp.

Met een airco kan je ook koelen en de nieuwere lucht-lucht warmtepompen maken nu ook warm water voor het sanitair.

Wat met het andere deel van het huis? Dat wordt gewoon zoals nu, niet verwarmd noch gekoeld.

Koelen is een ander verhaal. Voor ons klimaat is dit pure luxe en eigenlijk niet nodig. Ik hoop niet te veel in de verleiding te komen op de heetste dagen.

Klimaatkraker: Airco (voor koelen) doet het energieverbruik met 10% stijgen. Gebruik je toch airco? Stel dan de binnentemperatuur nooit lager in dan 5 graden onder de buitentemperatuur.

Bron: App For Good

Een gedachte over “Moeten we airco vermijden?

  1. Ik hou van die mensen die in hun auto geen airco maar wel arko gebruiken. Arko = Alle Ramen Kunnen Open. Nog leuker vind ik mensen die voor de fiets kiezen en de natuurlijke afkoeling door wind te benutten door zo veel mogelijk kleding weg te laten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s