Wat doe je op een bijna-niets-meer-in-huis-avond?

Sedert Corona gaan we nog steeds minder naar de winkel. Het gevolg is dat er dan dagen zijn met overvloed en dagen dat er bijna niets meer in huis is.

Zo kwam ik deze week thuis op een bijna-niets-meer-in-huis-avond. Op zoek naar wat kan ik klaarmaken om te eten? Vond ik in de gapende leegte van de koelkast nog een eenzame paprika. Deze hoort eigenlijk niet in de frigo maar op een koele droge plaats bewaard te worden. Maar deze lag om een mysterieuze reden te blinken in het midden van die lade onderaan in de koelkast. Nu ik eraan denk, een lege koelkast verbruikt meer energie. Daar moet ik nog iets op vinden.

Een eenzame paprika is niet veel. Vroeger was ik reeds vertrokken naar de winkel. Nu zet ik mijn zoektocht verder. Onder de koelkast staat een kleine diepvriezer. In een diepvriesdoos vind ik een kleine hoeveelheid gehakt. Ik zou het eten van vlees totaal willen vermijden. We werken eraan, maar het Veganisme heeft het voorlopig nog niet volledig gehaald. Aparte potjes koken lost niets op. Het blijft eten wat de pot schaft. Of in dit geval wat ik nog kan vinden.

Op het aanrecht vind ik nog ajuinen. Ik neem er twee van en pel ze. Terwijl ik de paprika en ajuinen in kleine stukje snij, ontdooit het gehakt in de microgolfoven. Meestal wordt diepvriesvlees ontdooid in de koelkast. Aangezien we niet meer gewoon zijn om nog elke dag vlees te eten, was het deze zeldzame keer vergeten. Alles gaat samen in de wok. Ik doe er wat peper en zout over. Als vetstof gebruik ik olijfolie dat in een confituurpot staat met lookteentjes. Een manier om look langer te bewaren. De look zit al een hele tijd in de nu goed met look doordrongen olie.

We hebben een tweepits inductiekooktoestel. Op de tweede pit komt een pot voor volkorenpasta onder de vorm van spaghetti. De gebroken spaghetti wordt gekookt in water met wat zout en een druppel olijfolie.

Terwijl de spaghetti kookt, stoof ik de inhoud van de wok. Ik voeg er een vierde van een bouillonblokje aan toe en blus met water. Ik vind het nog wat weinig. In de diepvries vind ik nog een zak met diepvriesbonen. Ik doe er wat van bij in de wok. Mooi zo. Ik voeg meer water toe en het deksel gaat op de wok. Alles kan nu garen op inductie.

Ik neem nog enkele risico’s. Er staat nog een pot kurkuma in de kast. Ik doe hiervan een koffielepel bij de in de wok. Er gaat ook een kleine scheut sojasaus bij.

Op het laatste doe ik er nog een ei in samen met de gekookte spaghetti. Alles wordt tot een geheel geroerd in de wok zonder deksel. Op dit moment hoor ik een sleutel in het slot van de voordeur.

Ik schep op in één van de twee diepe borden op tafel. Ik heb een risico genomen… Ik kijk haar aan. Ze neemt een hap, ‘het is lekker’ hoor ik. Meestal is het gewoon eetbaar, deze keer ook lekker.

Ik heb er geen foto van genomen. De foto bij dit bericht is van een andere het-is-lekker-keer.

Zelfs als je vaker naar de winkel gaat is het een manier om voedselverspilling tegen te gaan. Ook als je de menu’s op voorhand samenstelt kan je nog ingrediënten over hebben. Dan moet je later alsnog vaststellen dat de houdbaarheidsdatum reeds overschreden is. Om impulsaankopen te vermijden gebruik je best een boodschappenlijstje. Als je met grote honger nog snel de naar de winkel was breng dan alleen mee wat je nodig hebt.

Een houdbaarheidsdatum die overschreden is? Hier moet je op letten. Er is een verschil. Je hebt een houdbaarheid tot (THT) en een te gebruiken tot datum (TGT). Werkelijke bewaartijden kunnen tot ver over de houdbaarheidsdatum reiken. Meerdere jaren zelfs. Zoals pasta. Staat er te gebruiken tot (TGT)? dan kan je beter voorzichtiger zijn het gaat hier om meer bederfelijke voeding zoals vlees, vis, verse groenten en fruit. Hoewel daar ook wel een beetje een veiligheidsmarge op zit ga er je best niet of niet te ver over heen. In elk geval kan je steeds op het uitzicht en de geur gaan beoordelen. Groenten en fruit die niet meer perfect zijn kan je meestal nog gebruiken.

Klimaatkraker: Voorkom voedselverspilling. Kook regelmatig met wat je nog in huis hebt. Houd rekening met de houdbaarheid maar gooi ook niet te snel weg. Neem je liever minder ‘risico’s’ ? Google op: ‘koken met wat in huis is’ dan kan je kiezen uit tal van websites met een oneindigheid aan recepten.

Bronnen:

3 gedachten over “Wat doe je op een bijna-niets-meer-in-huis-avond?

 1. Boxen met deksel in de koelkast zetten kan het verbruik verminderen. Is het buiten tussen 0 en 5 graden dan kan je de boxen buiten zetten en de koelkast uit zetten.
  Er bestaan koelkasten op gelijkstroom met een zeer laag verbruik die ook kunnen diepvriezen. Komt de elektriciteit van een PV paneel vermijd dan een omzetting van DC naar AC en terug naar DC. Dit zijn verliesstromen van 30% of meer.
  Eieren: Negeer de houdbaarheidsdatum. Wil je weten of het ei nog oké is, leg het dan even in een diepe kom. Drijft het ei dan zit er te veel lucht in en is het bedorven.
  Je kan eten koken en zelfs bewaren met de zon. In de zomer geef ik gratis demo’s en uitleg te Brugge (oa. op Heerlijk Brugge en de Hoevemartk op Hoeve Hangerijn).

  Geliked door 1 persoon

  1. De tip met het ei is een goeie, Peter. Als het lukt dan zak ik eens af tot in Brugge deze zomer wanneer je een demo geeft om met de zon eten te bewaren. Als de verliesstromen 30% of meer zijn dan is een 12 volt gelijkstroom netwerk zeker te overwegen. Ik vind echter nergens terug dat er zo veel verlies op de omvorming zou zitten. 30% of zelfs meer is wel redelijk veel. Zeker terwijl we in de winter al niet veel hebben aan de zon. We hebben dan net ook nog meer energie nodig. Ook als het grid-netwerk uit ligt heb je niks meer aan je zonnepanelen. Een offgrid 12 v netwerk zou dan nog de verlichting en de koelkast op gang kunnen houden. Je moet dat dan wel als extra en gescheiden installeren. Is het de extra dure investering waard?

   Like

   1. Zonnepanelen produceren gelijkstroom elektriciteit (“Direct Current” of DC) die in een typische zonne-installatie wordt omgezet naar wisselstroom elektriciteit (“Alternating Current” of AC). In veel elektrische apparaten wordt die wisselstroom vervolgens weer omgezet naar gelijkstroom. Bij deze dubbele omzetting gaat tot 30% van de elektriciteit verloren. Bron: https://www.lowtechmagazine.be/2016/02/zonne-energie-installatie-op-dc-gelijkstroom.html
    Zonnecollectoren of PV panelen gebruik ik niet maar als ik een keuze zou maken dan werden het collectoren. Vooral die met vacuüm buizen zijn efficiënt en daar heb je ook in de winter wat aan. . Wat ik wel gebruik is een solarcooker met vacuüm buis. Recent heb ik daar bij lage temperatuur 3 dagen na elkaar mijn warme maaltijd bereid.
    Mocht ik een PV installatie aanschaffen dan zou dit een modulair (mee neembaar) systeem zijn waarmee je de verliesstromen kan beperken en de panelen gemakkelijk kan richten naar de zon. Door gebruik van refelxie (spiegels) kan je de opbrengst verhogen (raar vind ik het dat dit nog niet wordt toegepast)
    Opnieuw is het wat veel om al mijn gedachten hier neer te pennen maar zeker welkom te Brugge om eens te praten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s