Als je strontverliefd bent ga je dan scheiden?

De liefde gaat door de maag. En verdwijnt dan weer door een soort van stelsel met vlinders. Vraag me de details niet, ik heb geen zeven vinkjes. Het uiteindelijke resultaat is ons allen bekend. Een zuiver biologisch product? Of is het gewoon wat vuil en vies stinkende ellende dat uiteindelijk overblijft van die liefde?

Lees verder: Als je strontverliefd bent ga je dan scheiden?

We zijn rijk, zei ze. Terwijl ze de laaste van de vijf emmers water naar binnen bracht.

Hoezo rijk? Ze wees naar het water dat ze net uit onze regentonnen naar binnen bracht. Ja, natuurlijk. Het drinkbaar water in België is duur. We gebruikten het voor alles waar je water voor gebruikt. Zelfs om de WC door te spoelen. Nu gebruiken we het regenwater uit onze regentonnen. Doorspoelen is een propere gedachte. Daar stopt het mee. Het is iets psychologisch. Er is verder totaal niets proper aan het doorspoelen van een WC.

Miljarden mensen hebben geen toegang tot drinkbaar water. Ons regenwater is bijna niet meer veilig te maken vanwege de PFAS besmetting. De landbouw komt in de problemen als er minder kunstmest mag gebruikt worden. En wij, we kakken in drinkbaar water. Of tegenwoordig in regenwater. Maar dat is al niet veel beter. Het wordt gevaarlijk afval in plaats van de rijkdom dat het ons zou kunnen brengen.

Ontlasting en urine mengen met water is niet het beste idee dat de mensheid ooit gehad heeft. Ook al lijkt dit voor de meesten onder ons nog altijd het beste wat je kan doen met het ‘afval’ dat je uit je kont perst.

Jammer, want het kost ons niet alleen een fortuin om het probleem met dit sterk bevuilde zwarte water op te lossen. Het ‘probleem’ is nooit helemaal opgelost. Dit terwijl er al langer eenvoudiger, goedkopere en meer doeltreffende manieren bestaan dan de meer dan honderd jaar oude methoden die niet goed werken. Toch blijven we vasthouden aan deze oude methoden gebaseerd op voorbijgestreven wetenschappen. Niet uit onwetendheid. De wetenschap is er. Eerder uit misvattingen en geloof dan? Ik durf het niet zeggen.

Kakken in drinkwater, elke keer voelt het schuldig. Een zevenvinkje zal zich waarschijnlijk nóg schuldiger voelen. Gelukkig kakt geen enkele milieuactivist nog in water, denk ik. Dat is toch al een begin. Ik zie mezelf niet als milieuactivist, dus kak ik nog ‘nood’gedwongen in water.

Ik hou van lowtech oplossingen. Nu zijn er voor sanitair water heel wat van die oplossingen die beter zijn en vooral veel goedkoper dan de enorm dure waterzuiveringen waarmee we door de overheid verplicht belast worden. Oplossingen die het zuiveren van ‘afval’ water in veel gevallen zelfs overbodig zouden maken. Oplossingen die nog andere problemen kunnen oplossen zoals de klimatologische problemen. Eenvoudige oplossingen zijn meestal beter. Hoewel we erin slagen om ook deze ingewikkeld en duur te maken, zoals een composttoilet. Je kan het zo gek niet bedenken hoe hoogtechnologisch en duur ze die simpele dingen willen maken en voorstellen. Gewoon om iets extra aan je kak te verdienen. Het is gewoon je ding doen in een emmer. Je kan nummer één en nummer twee dan nog scheiden als je wilt. Het is echter niet aangeraden en helemaal niet nodig.

Klimatologische problemen? Wat heeft sanitair water daarmee te maken? Redelijk veel eigenlijk. Olie is niet alleen een fossiele brandstof. Veel van die olie wordt gebruikt bij onze voedselproductie. We gebruiken dit fossiele goedje voor bijna alles. Energie, kunstmest, verpakkingen, vervoer, waterzuivering… echt overal. Het zit zelfs al ín onze voeding. We zijn oliemensen.. Binnen dit geheel is het beheer van water, bodem en meststoffen enorm belangrijk. We maken van onze ontlasting die kostbare meststoffen bevat, gevaarlijk afval. Terwijl het als compost juist meer CO² zou kunnen vangen. Als we het toepassen bij bosbeheer bijvoorbeeld. Compostwarmte voor de verwarming van gebouwen. Of andere manieren waarbij het kan omgezet worden naar energie, zoals vergisting. Het zijn maar enkele mogelijkheden die we mislopen door schijt te hebben van onze kak.

Een gezonde biosfeer is een gezonde mens.

Laat het nu heel duidelijk zijn dat onze biosfeer, op zijn zachtst gezegd, steeds minder gezond is. Dat is niet zo goed voor ons. Gaan we er van uitsterven? Ik weet het niet. Uitstoot, waterbezoedeling, plastic soup, overbemesting, verwoestijning, beton,… Klimaatverandering is alleen een gevolg daaruit, het is geen symptoom op zich. Het is dé ziekte dat moeder aarde gekregen heeft door ons toedoen. We zijn allen kinderen van moeder aarde. Als je moeder ziek is, wie zorgt er dan nog voor jou? Vooral de zeven vinkjes hadden dit al veel eerder kunnen en moeten weten, en er iets aan doen. Met een brede lach op het gezicht, misleiden ze ons echter, verkopen ze,..telkens weer, alles, wat we vooral als mens niet nodig hebben. Een zeldzame Low Impact man, die steeds meer de hoop aan het verliezen is, daar gelaten. We weten soms niet goed meer wat te geloven.., overspoeld met informatie als we zijn, worden we steeds armer. We leven in een wereld waarvan ze ons doen denken dat ze steriel moet zijn. Waar wetenschap een soort geloof zou zijn. We komen op straat, voor het klimaat nog wel, wie er iets van snapt? Als het einde van de maand langer is dan de hoogte van de bankrekening? Als mijn job en mijn luxe wordt bedreigd, als ik de rekening van die ‘wetenschap’ moet betalen met mijn minder dan zeven vinkjes.. het zal een zorg zijn. Het zal zó erg niet zijn. Who cares!? Fake news!!!

‘How dare you!?’
Greta Thunberg

Zo geraakt een klimaatziekte niet snel genezen.

We kunnen er samen iets aan doen. Daar geloof ik in.

Dat een IPCC rapport van meer dan 500 bladzijden ook aan een zevenvinkje hoofdpijn zal bezorgen kan ik dan weer wel geloven. Beleidsmakers zouden een examen moeten doen over dit documentje alvorens beslissingen te mogen nemen. Nu moet je alleen maar verkozen geraken om beleid te mogen voeren. We zien wat voor ellende dit dagelijks met zich meebrengt. Ik vrees alleen dat er niet veel gaan slagen. Zelfs mét zeven vinkjes. Zeven vinkjes.., hoe bedenk je zoiets eigenlijk?

We wijken af, het ging over kostbaar drinkbaar water, over hoeveel miljarden mensen er geen toegang tot hebben. Hoe wij er nog steeds in slagen om het met een druk op de knop totaal onbruikbaar te maken. Terwijl we steevast blijven ‘geloven’ dat het ‘afval’water zuiveren dé oplossing is. Terwijl het in werkelijkheid nóg meer problemen geeft.

Deze klimaatkraker? Wat kunnen we doen?

Ten eerste zou de wetgeving rond sanitair waterbeheer grondig kunnen veranderen. Maar ik zie dit eerder weer als laatste gebeuren. Tot spijt van milieuorganisaties en andere rebellen. Alleé hup weer de straat op… misschien kan je daar wonen?

Ten tweede we werken volgens de zes principes van ecologisch sanitair waterbeheer. Eigenlijk punt 1 aangezien we naar die wetgeving nog wel enige tijd gaan mogen fluiten..

Ten derde brengen we de zes principes van ecologisch sanitair waterbeheer stap voor stap in de praktijk. Voor zover het wettelijk mag en kan.

Het enige probleem dat er dan nog kan zijn is de takenrol voor wie de emmer moet legen… Het sanitair water probleem is hiermee wel opgelost. Samen met de problemen voor de voedselvoorziening na het olie tijdsperk. En een groot deel van de CO² problemen. Als dat niet mooi is? Ik ben strontverliefd! Maar ik denk niet dat ik ga scheiden 😉 Alhoewel ik moet dat composttoilet nog verkocht krijgen… En ik heb nog miljarden aan bidets die ook de deur niet uitgeraken.

Klimaatkraker: Lees eerst de zes principes van ecologisch sanitair waterbeheer https://eautarcie.org/nl/02c.html. Het is een werk van wijlen professor Joseph Országh. Kijk wat je nu al kan doen. Plan de volgende stappen. We gaan meer regenwater gebruiken. Ik bestudeer verder de mogelijkheden van een composttoilet. Voor onze renovatie gaan we kijken hoever we de zes principes binnen de krijtlijnen van de huidige wetgeving al kunnen toepassen en eventueel voorzien mocht de wetgeving uiteindelijk veranderen naar de zes principes.

Verlies de hoop niet. Breng meer mensen op de hoogte van dit blog door het te delen. Samen kraken we het klimaatprobleem. Alvast bedankt om moeder aarde te willen helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s